Zo, de bouwblokken zijn gehaald, evenals het zand. Alles met hulp van zwager Gerard die zo’n mooie grote dubbelassige aanhanger heeft, waar meteen 2,5 ton opgeladen kan worden.

Aanhanger met 2,5 ton zand

Daar moet ik met mijn aanhangertje 5 keer voor rijden. Bovendien is zijn aanhanger veel langer dus voor lange stukken, bv balken van 4 meter, is hij ideaal! Goed, alles ligt en staat klaar en ik kan gaan metselen. Ook dat gaat op z’n frans! Dus geen profielen stellen en lijntjes spannen, maar een kleine en een lange waterpas, een grote haakse hoek (zelf gemaakt) een lange rechte lat, troffel, kruiwagen en betonmolen! Draaien maar!

Het lijkt altijd eenvoudiger dan het is, maar die eerste rij is wel bepalend! Die moet haaks op een bestaande muur gezet worden en volledig waterpas liggen. Die bouwblokken meten 20x20x50, dus 20 cm hoog en breed en 50 cm lang. Na de eerste rij leg je een bedje specie op de blokken en stel je stuk voor stuk de volgende rij blokken  met waterpassen en lange lat! Kind doet de was nietwaar? Oh ja, alles moet natuurlijk wel in verband worden gemetseld dus de blokken moeten soms “op maat” worden gemaakt. En dat alles leer je door naar de vakman te kijken!

Het opmetselen

Het opmetselen vordert gestaag. Er komt een dak op met een asymetrisch gebroken daklijn. Klinkt ingewikkeld maar het is gewoon een normaal hollands dak waarvan de ene kant langer is dan de andere. Of anders gezegd: de voorkant is korter (en hoger) dan de achterkant. Wat de dakbedekking wordt is nog onderwerp van ‘budgettaire’ studie.

En toen was er de BOUWSTOP! Nee, geen officiële, maar wel heel vervelend. Zeg nou zelf: er is toch niets aan om in de regen, veel wind en een temperatuur van 5 – 7 (!!) graden te gaan metselen nietwaar? Het dieptepunt was op bevrijdingsdag: grijs, nat en 5 graden!! Gelukkig is er geen ‘deadline’ voor de voltooiïng maar leuk is toch echt anders.

Toch is er wel wat gedaan. Op de 1e verdieping van huis2 zit een buitendeur die bepaald geen standaardmaat heeft, maar hij is wel van eiken en misschien wel 100 jaar oud! Vaak heb ik getwijfeld of hij nog wel bruikbaar was, maar Coby geloofde heilig in die deur. Dus zij heeft hem schoon gemaakt, deels gerestaureerd, in de grondverf en in de aflak gezet. De deur heeft twee ramen en een z.g. voorhang: een houten paneel dat ’s winters voor het glas in deur wordt gehangen om de kou buiten te houden. Dus tijdens die druilerige, grijze en koude dagen hebben we het deurkozijn van nieuwe scharnieren voorzien en de deur afgehangen.

Coby's deur met houten voorhang

Buitendeur benedenverdieping

Na 3 ijzig koude dagen ( 5 graden!!) kon ik 7 mei weer verder. En toen meteen een slag gemaakt, want aan het eind van de dag was het “pannenbier” omdat het hoogste punt was bereikt! En dat biertje smaakte prima.

pannenbier 1

pannenbier 2

Advertenties