De status van de verbouwing van de sous sol van huis 2 is een nieuwe fase ingegaan. De verbouwing heeft een internationaal karakter gekregen. Dat zit nl zo. Om een vloer te kunnen leggen in de sous-sol moet er wat van de “terre battu”, de aangestampte grond, worden afgegraven. Daar was ik al eens met een spa aan begonnen, maar dat was onbegonnen werk. Die aangestampte aarde is namelijk leem. En als dat droog is, dan is het zo hard als steen! Geen handwerk dus. Nu ben ik niet de enige op Bel-Air met een Kubota, onze engelse buren, Brian en Peta, hebben er ook eentje. Maar die van hun heeft een grijpertje, een “pelle” zoals ze die hier noemen. En laat Brian me ooit eens beloofd hebben dat ik hem wel mocht lenen…. Daar heb ik hem aan gehouden. Maar ik heb nog nooit met zo’n ding gewerkt en om dan in een besloten ruimte waar je nauwelijks kunt manoevreren met zo’n ding aan de gang te gaan….Nee, dank je wel. Gelukkig woont tussen ons en Brian een portugees die jarenlang op zo’n “pelle” in de wegenbouw heeft gewerkt en die wilde de klus wel doen.

engels/portugese combi

Dus is de verbouwing van de sous-sol een Nederlands-Portugees-Engels projekt in Frankrijk geworden! Toevallig (?) wel de drie meest avontuurlijke landen (kolonieën) uit het verleden! Zijn we nu de Bourgogne aan het koloniseren?

In ieder geval had de portugees het makkelijkste baantje, want deze jongen (…..?) moest de uitgegraven grond met een kruiwagen het huis uitrijden door een paar nauwe en rauwe doorgangen. Dat was dus goed te zien aan het, ontbrekende, vel van beide handen. Toch maar handschoenen aangedaan. Maar goed, zo’n 140 kruiwagens verder  had ik een bestaand taluud uitgebreid en toont de volgende foto het resultaat van de uitgraving. Oh ja, in de sleuf komen de afvoeren te liggen.

Afvoergoot voor riool

Bij het nameten van het mechanisch afgegraven deel kwam ik tot de ontdekking, dat er onvoldoende was afgegraven. Eigen schuld natuurlijk, maar het gevolg is, dat ik nu met de pikhouweel niet alleen de zijsleuven voor afvoeren, maar ook nog zo’n 5 tot 10 cm leem moet afgraven! Over 50 m2!! Krijg je wel spierballen van en sterke kuiten, omdat de grond ook nog eens met de kruiwagen uitgereden moet worden tegen een hellinkje op!

body building

Maar waar ik steeds het meeste tegen opzie is het steeds opnieuw verplaatsen van alle spullen en gereedschappen! Wat jullie op de foto zien is maar een klein deel daarvan. Dat heeft geleid tot een gefaseerde aanpak. Als eerste gaan we dat deel onderhanden nemen, dat dienst gaat doen als de nieuwe werkplaats en de opslag. Daar gaan we drains en afvoeren in leggen, een betonnen vloer  storten en muren plaatsen, zodat we gereedschappen en opslag kunnen organiseren om vervolgens het grote werk (gros oeuvre) aan te pakken.

Het is allemaal nog internationaler geworden, want bij de uitbreiding van onze parking, weliswaar bij huis 1, heeft een van onze duitse “last minute” gasten geheel uit eigen wil geholpen met grondverzet.

Thomas

De machinaal afgraven grond bij de parkeerplaats van huis1 hebben we gebruikt om een nieuwe parkeerplaats te maken bij huis2! Daarvoor was wel zo’n 8 to 10 kuub grond nodig want we moesten daarvoor een behoorlijke helling “uitbreiden”. Daar kunnen we inmiddels wel een 3-tal auto’s kwijt.

Noot: de data op de foto’s is in mm/dd/jjjj notering en loopt bovendien 1 jaar en 1 dag  achter.

Advertenties