Tags

,


In Frankrijk is vrijwel alles ver weg! Gemiddeld moet je rekenen met afstanden die 6x zo groot zijn als gemiddeld in Nederland. Om een idee te geven: als je via Marktplaats of Speurders bv bouwmaterialen koopt die je zelf moet afhalen, dan is een afstand van zo’n 25 of 35 km geen enkel probleem. Op de franse marktplaats zag ik mooie nieuwe polycarbonaat platen voor een overkapping staan voor een aantrekkelijke prijs. Zwager Gerard kon er ook een paar gebruiken, dus wij met zijn grote aanhanger op weg naar Marcilly sur Tille, zo’n 160 km (!) bij ons vandaan. We zijn maar met z’n vieren gegaan en hebben er een dagje Ikea Dijon aan vast geknoopt. Ondanks de reiskosten waren de platen nog heel voordelig!

Van al het werk dat tot nog toe is gedaan zien we niets meer: het verdwijnt onder de vloer. Maar voor het zover was moest de ondergrond met zand vlak worden gemaakt en daar overheen plastic of iets dergelijks. Bij ons bestaat  dat “iets dergelijks” uit opengeknipte bulkies waar (alweer) zwager Gerard een bulkie vol van had liggen!

Weten jullie nog? Zo zag het er uit!

 

het darmkanaal van het huis

 

En nadat we alle bulkies hadden opengeknipt en uitgelegd dachten we dat we klaar waren maar……Maar toen de medewerker van de betoncentrale poolshoogte kwam nemen, bleek dat er toch wat meer bij komt kijken. Zo moet de afdekfolie (bulkies) tegen de wanden opstaan en afgetaped worden om te voorkomen dat de beton onder de folie loopt en op het beton gaat “zwemmen”. Eigenlijk geldt dat ook voor alle naden in de afdekfolie en gaten moeten eveneens goed worden afgeplakt. Dat was nog een hele klus.  Maar toen zag het er zo uit:

 

de bulkies van Gerard

 

 

Ma 11.10.2010 de toupie

 

Oh ja, en ik moest zorgen dat er tenminste 3 man zouden staan om het beton te verwerken. Maar toen aan al die voorwaarden was voldaan kon het fiber beton worden aangeleverd. Een hele operatie als zo’n draaiende bromtol (toupie) op een zware truck tegen een onverharde helling van meer dan 12% (!) naar het stortgat manoeuvreert.

 

Stortklaar ?

 

Dat stortgat bestaat uit een reeds geplaatst raam in ons nieuwe appartement in wording waar ik de ramen had uitgehaald en het kozijn goed had afgeschermd o.a. met asfalt shingles die nog over waren van een tuinhuis in Tiel. En die zware betonmolen moest op dat smalle steile pad behoorlijk manoeuvreren om de goot bij het stortgat te krijgen.De stortgoot wordt uitgedraaid en door het geopende raam (stortgat) gestoken.

 

Goot in stortgat plaatsen

 

De kraan ging open en het vloeibare beton denderde ruim een meter naar beneden waar zwager Gerard en ik de gedoseerde stortvloed in kruiwagens opvingen en naar het verst gelegen deel van de te storten vloer reden.

 

Gerard

 

 

Dick

 

Daar stonden buurman Jean Philippe en commerciële man van de betoncentrale klaar om het goed te verdelen.

 

Jean Philippe

Na zo’n 10 kruiwagens werd het ernst: de batches werden direct op de vloer gestort en het was met z’n vieren harken om het goed te verdelen. Al met al ruim 40 m2 vloer met een dikte van 9 cm is toch een plas van bijna 4000 liter beton!!

"harken"

 

 


de opzichter

 

De man van de betoncentrale had een handig rei meegebracht waarmee de plas mooi glad “gestampt” werd zodat het vloeibare beton, zo vloeibaar als havermout pap, zich goed kon zetten.

Het restje beton dat over was, zo’n 4 tot 5 kruiwagens, heb ik laten storten bij de kopgevel van huis 2, waar onze nieuwe veranda met terras gaat komen.

 


een beginnetje

 

Restte nog een laatste klus: schoonspuiten kruiwagens en laarzen en het reinigen van harken en de rei.

 

de grote schoonmaak

 

Als laatste de administratie. Het is gebruikelijk dat dergelijke leveringen direkt worden betaald: per cheque of in “especes” (cash) ook wel “liquide” genoemd. Overigens is het in Frankrijk bij wet verboden om boven een bepaald bedrag ( 3000 of 5000 euro, dat weet ik niet zeker) cash te betalen. De

fotograaf keek bij deze transaktie mee, kijk maar.

de afrekening

En toen was het moment daar om terug te gaan en het resultaat eens kritisch te bekijken. Ja, het ligt er prima in, mooi strak en we zijn met z’n allen apetrots op het resultaat!

 

vloerspiegel

 

Advertenties