De betonnen vloer is prima uitgehard, de plastic opstaande randen zijn afgesneden, dus kunnen we beginnen met het opbouwen: wanden, water, elektra, plafonds, vloeren, slaapkamer(s), keuken en woonkamer. Maar….niet alles tegelijk! We gaan beginnen met de slaapkamer, water, elektra en wanden. Maar…..voordat we daaran konden beginnen belde de gemeente.

Voordat we naar Nederland vertrokken hadden we de gemeente gevraagd om leidingwater, eau de ville,  naar huis2  aan te leggen. Dat doen ze dus niet! Wat ze wel doen is het verplaatsen van onze in-huis watermeter naar een gat in de grond buiten ons eigen terrein en daarin plaatsen ze dan meteen de aansluiting voor een watermeter voor huis2. Zelf zijn we verantwoordelijk voor het doortrekken van de hoofdleiding naar huis2. En dat moet op 80 cm diepte! Dus toen we net een paar dagen terug waren belde gemeentewerken: of ze de volgende ochtend konden beginnen. Prima.

De aanvoer naar huis2 loopt achter ons huis langs over een z.g. rue communale, die eigendom is van een franse boer. Die had ik al om toestemming gevraagd en meteen gevraagd of hij de 80 cm diepe sleuf wilde graven. Die boer is heel erg verlegen, zeker bij mensen waar hij niet mee opgegroeid is. Maar hij is wel heel behulpzaam, dus buitte ik de gelegenheid uit en vroeg hem in een adem ook of hij wilde helpen om die rue communale te verharden met het volgende voorstel: hij zorgt voor het transport van de grove split en ik betaal de split. Die weg moet dan wel 10 cm worden afgegraven! Als het even kan deze maand, in november, want dat is de “slappe” tijd voor een boer. Deal!

Gemeentewerken kwam met groot materieel: een grote laadschop (pelle), een vrachtwagen met zand en split, een gereedschapwagen en een opzichtersauto!

de watermannen

op zoek naar water

wegreconstructie

Al met al 5 man! En die moeten wij betalen! Maar a la, zelf om gevraagd nietwaar?

Na al dat zoeken, graaf- en spitwerk is de hoofdleiding gevonden, doorgeknipt, een put met watermeter geplaatst en het gat met zand en de uitgegraven grond gedicht. Het surplus aan grond wordt door de vrachtwagen meegenomen en de weg wordt gereconstrueerd. Nog even wat split erop en de klus is geklaard. Vanaf die nieuwe put moeten we een sleuf van zo’n 15 meter lang en 80 cm diep graven om op het punt te komen, waar de hoofdwaterleiding  huis2 binnen moet komen. Bovendien moeten we de leiding op de 2e uitgang  in de put aansluiten. Vervolgens plaatst de gemeente de 2e watermeter.

Het heeft heel wat moeite gekost en een 1400 Watt boorhamer bijna het leven, maar het is gelukt om van binnenuit een gat door de 50 cm brede fundering te maken. Het was boren, hameren, hakken en beitelen en voor het zover was had mijn eigen boorhamer bijna de geest gegeven en moest het laatste stukje met een geleende Makita worden gedaan. Er is een pijp door het gat geslagen, zodat we het gat aan de buitenzijde kunnen vinden als we de 80 cm diepe sleuf hebben gegraven voor de water aanvoer.

Advertenties