Nu de betonnen vloer er mooi strak in ligt, kunnen we het grondplan van ons nieuwe appartement indelen. Eigenlijk is het heel eenvoudig: de werkplaats staat er al dus alleen de badkamer en de wc moeten op de vloer worden uitgezet. De leidingen, aanvoer water en afvoer liggen al ingegoten in/onder de betonnen vloer dus de plaats van de wc en de douchebak zijn bepaald.

Skelet Douche

Skelet2 douche

De badkamer wordt uitgevoerd in houtskelet bouw. Dus eerst maak ik een houten frame voor de wanden. Dat frame wordt bekleed met houten panelen, dubbelwandig, waartussen de leidingen worden weggewerkt. Dus…..eerst een leidingenplan maken voor verlichting, ventilatie en water voor de wastafel.

WC houtskelet

In de praktijk blijkt alles toch wat minder eenvoudig. Je bent er niet met het maken van die plannen, minstens zo belangrijk is de volgorde. Zo komt er in de badkamer een verlaagd plafond en als je in dat plafond een luchtafvoer, wel handig in een wc en een douche, wilt hebben en ook nog verlichting, dan kun je niet zomaar gaan timmeren. Want eenmaal dichtgetimmerd kost het veel moeite en dubbel werk om achteraf nog een leidinkje te leggen…

Achter de wc, onder het laagste deel van de trap komt de technische afdeling: daar komt het water binnen en van daaruit wordt de elektrische installatie aangestuurd. Dat betekent dat een groot aantal leidingen over de betonnen  ondervloer maar onder de feitelijke badkamervloer lopen. Dus als je nog in die badkamervloer moet boren, om bv de wc vast te zetten, dan moet je heel goed weten waar die leidingen liggen…….je wilt toch niet met een boor door een waterleiding of elektra prikken met alle gevolgen van dien, nietwaar? En natuurlijk moet je al die leidingen “labelen” zodat je weet welk uiteinde aan de ene kant correspondeert met welk uiteinde aan de andere kant. Bossen loshangende leidingen met bossen draden!

Toch ben je er dan nog steeds niet, want waar komen de stopkontakten? Wat is de handigste plaats voor de schakelaars? En….hoe hoog van de vloer moeten ze komen? En als je dan alles hebt geplaatst en aangesloten ga je het natuurlijk testen……..en dan? Dan meet je spanning op de beide draden: rood/bruin en blauw (de 0-draad)! Ooit eerder gehad en toen bleek ik ergens een onjuiste doorverbinding te hebben gemaakt maar deze keer? Ineens zag ik het: vlak bij een schakelaar vertoonde de blauwe draad een breuk! Gerepareerd en alles werkt! De feitelijke afwerking komt nu wel heel dichtbij, en daarmee de oplevering van de badkamer met wc!

Advertenties