Grond uitgraven langs een dragende muur geeft een goed inzicht in de fundering van het huis. In het geval van huis2 was het al snel duidelijk: geen fundering! De muur van 40-50 cm dik(!) rust gewoon op de klei- en leemlaag! Op de foto is dat duidelijk te zien.

Fundering....?????

Ze hebben de grond uitgegraven, er een laagje grote kiezels en grof puin in gelegd en zijn daarop begonnen met het opbouwen van de dragende muur. Als specie werd een kalkspecie gebruikt. Voordelen: kalk specie is licht flexibel en scheurt dus niet, is vochtregulerend en nog veel belangrijker: goedkoop. Om de kosten verder te drukken maakten ze een heel “magere” specie, veel zand en weinig kalk. Behalve zand is er ook wat klei en leem doorheen gewerkt. Maar goed, het staat al ruim 70 jaar en waarschijnlijk zelfs al veel langer dan 100 jaar!

De EDF (energiebedrijf) heeft het af laten weten. Het duurt nog wel even voor we stroom hebben in Bellevue. Blijven we dus voorlopig sukkelen met kabelhaspels. Maar het leukere werk begint geleidelijk de overhand te krijgen. Muurtje aansmeren (stucwerk), dagkanten van de ramen afwerken en in de keuken allerlei stripjes en rekjes plaatsen. Voor woonkamer/keuken, 1e slaapkamer en badkamer zitten we inmiddels in de afbouwfase! Dat betekent, dat we plinten langs de wanden hebben gezet, plafondlijsten hebben geplaatst en zelfs al aan de inrichting zijn begonnen. Met veel sleepwerk is de slaapkamer ingericht

Slaapkamer

en in de woonkamer ligt een pers op de vloer, staan de bank en fauteuils op hun (voorlopige?) plaats en ook de wanddecoraties zijn al opgehangen.

woongedeelte

Inmiddels zijn we helemaal verliefd op ons eigen werk! In de volgende aflevering hopen we jullie het (voorlopige) eindresultaat te kunnen laten zien.

Advertenties