Tags

, , , , , ,


Het is alweer een tijdje stil rond ons project Bellevue. Maar inmiddels heeft onze elektricien de bedrading die ik had aangelegd, aangesloten op de meterkast en de voedingsleidingen getrokken. De bedrading die ik had aangelegd was niet volledig NF (Norme Francaise), zo moet de lamp en de ventilator in de badkamer een aardleiding hebben. Logisch natuurlijk, maar er worden hier badkamerlampen en ventilatoren verkocht zonder aansluitpunt voor een aardleiding! Commentaar van de elektricien: dat weet ik, dat weet de controleur, maar….er moet wel een aardleiding naartoe worden getrokken! Ook de stopcontacten voor bv haardroger boven de wastafel mogen alleen actief zijn als de lampen boven de wastafel aan zijn! Dat noemen ze beveiligde stopcontacten: werken alleen als er een (licht-)schakelaar wordt omgezet. Hij heeft de nodige modificaties aangebracht. Voor de zekerheid ook de aarding van het systeem gemeten: niet zonder trots vertelde hij dat hij dat instrument al meer dan 30 jaar had! Het werk viel hem wel zwaar na al die chemo! Maar hij is helemaal “schoon”verklaard! En dat is hem o zo gegund! Eind augustus nog eenmaal een scan, maar hij is nu helemaal gelukkig na een zeer zware periode.

Voor de controle van de elektra moeten we nog wel wat losse eindjes wegwerken: verbergen adviseerde hij ons! Dat kunnen we wel! En toen was het zover. De controleur (consuel) van de netbeheerder (elektra) arriveerde samen met onze electricien. Alles werd gemeten, er werd een schakelaar open gemaakt om te kijken of die wel het NF keur (Norme Francaise) had. De aarding van alle stopkontakten werd gecontroleerd etc etc. Toen de controleur vertrokken was kwam de elektricien naar me toe. Alles was in orde behalve…….de aarding! Enigszins bedremmeld vertelde hij dat zijn 30 jaar oude apparaat blijkbaar niet meer aan de calibratie standaard voldoet en opnieuw moet worden ingeregeld! Wordt vervolgd!

Steunberen

Inmiddels zijn we ook begonnen met het grondwerk voor, wat straks onze nieuwe BBQ plek gaat worden. Ooit hebben we twee steunberen gemetseld om een licht hellende muur wat extra steun te geven. De ruimte tussen die twee steunberen is uitermate geschikt voor zo’n project! Er is behoorlijk wat zware klei en leem afgegraven om een vlakke plek te maken. Alles is klaar om beton te gaan storten voor een vloertje waar je kunt gaan staan je kunt staan als je aan het blakeren bent en een werkblad om al het lekkers op uit te stallen. En natuurlijk de BBQ zelf of misschien wel een pizza oven, of misschien wel allebei….!

De electricien kwam een paar dagen later langs met een lange aardleiding, een dikke gevlochten koperen kabel. Rol hem uit en bevestig hem aan de wapening van de vloer die je gaat storten. Enne, ik heb de consuel al gemeld dat de aarding geregeld is, dus zorg dat het met een dag of twee, drie geregeld is! De hoop om goedkoop aan restjes beton te komen via een kennis die chauffeur is op een “toupie” (betonmolen) vervloog! Het beton is dus regulier besteld en de volgende dag stonden de hulptroepen, zwager Gerard en zus Els, en alleskunner Coby klaar!

Een indrukwekkend gezicht zo’n machtige betonwagen die secuur over de nieuw aangelegde toegang naar beneden manoeuvreerde!

Een goede anderhalf uur later hadden we 2 m3 beton met kruiwagens huis 2 ingereden, op de BBQ plek een betonnen plaat gestort, de poeren van een nog te plaatsen hek gestort, het terras voor de bar uitgebreid en een drempeltje gestort. Alle (hulp-)materialen en ons zelf schoongespoten en na de lunch alles weer netjes opgeruimd!

De alleskunner

Zo, nu kunnen we verder met de 2e slaapkamer in huis2, het metselen van pilaren om een toegangshek aan op te hangen en…..de aarding van de elektrische installatie zou nu ook helemaal in orde moeten zijn!

Advertenties