Tags

, ,


Als je plavuizen moet leggen in een ruimte, die rechthoekig of vierkant lijkt, maar waarvan de hoeken niet recht zijn, de muren “weglopen” en de zandcement dekvloer niet mooi vlak is…………En als de plavuizen niet 100% maatvast zijn, zodat je gedwongen bent met een voeg te werken……..

Bij het nadenken over het leggen van de 6-kantige plavuizen, in díe ruimte, op díe vloer en met díe plavuizen, herinnerde ik mij een advies van een vakman. Trek vanuit tegenover liggende hoeken diagonalen en begin waar de diagonalen elkaar snijden: in het midden dus!

P1010375

Normaal smeer je met een lijmkam een stuk vloer in met lijm en leg je de plavuizen in die lijm, maar niet als de vloer onvoldoende vlak is! Dan moet je de oneffenheden met de lijm corrigeren, dus elke plavuis apart in de lijm zetten en leggen! Het waren er maar zo’n 500! De plavuizen werden schoongemaakt door Coby en terwijl ik bezig was met leggen, zette Coby de wanden in de verf.

En dan liggen ze! Maar de randen rondom? De aansluiting met de wanden en de doorgangen naar andere ruimtes en de ingang, dat is maatwerk! Dus de zaagmachine uit de doos gehaald en een zaaghoek ingericht.

P1010381

Elke plavuis moet worden afgetekend en gezaagd. En bij hoeken en zo wordt het echt ingewikkeld met een 6-kantige plavuis! Het ging dus nogal eens fout!

Een paar uur meten en zagen om alle passtukken te maken, inlijmen en dan is het grove werk klaar. Alles bij elkaar was het bijna een dag werk! Maar de vloer ligt.

P1010382

Nu nog alle lijmresten van de plavuizen verwijderen, de voegen goed schoonmaken, goed bevochtigen, de voegen inwassen met cement en dan…….kunnen we gaan inrichten!

P1010383

Ons overlevingsblog lezen? Link: Overleven in Frankrijk

Advertenties